אנשים רבים נקלעים לקשיים כלכליים מסיבות שונות: אם זה כתוצאה מהתנהלות פיננסית לא נכונה, תשלומים לא צפויים בעקבות מצב רפואי, הכנסה נמוכה שאינה פרופורציונלית לכמות ההוצאות ומסיבות נוספות. יוקר המחיה בישראל הגביר תופעה זו בקרב האזרח הישראלי אשר מתקשה לעמוד בנטל הכלכלי הרב.
בין הפעולות הנפוצות ביותר הבאות כתגובה לקשיים הכלכליים, הן: לקיחת הלוואות רבות (לעיתים הלוואות מהשוק האפור), פתיחת חשבונות בנק וכרטיסי אשראי רבים ופיזור שיקים ללא כיסוי. לעתים המצב מגיע לידי כך שהלקוח לוקח הלוואה על מנת לכסות חובות של הלוואות אחרות וכך הוא נקלע למעגל אימה של חובות כספיים ממנו כמעט ובלתי ניתן לצאת. התוצאה הסופית עלולה להיות הגבלת חשבון הבנק ויצירת חובות בהוצאה לפועל.
סנקציות בעקבות חובות בהוצאה לפועל
על אדם שנקלע לחובות בהוצאה לפועל יוטלו סנקציות שונות: עיקול בבנק, עיקול נכסים, הגבלת רישיון נהיגה, פינוי מדירת מגורים וכן סנקציות נוספות אשר עלולות להוות מכה קשה על אורח חייו של החייב.
התמודדות עם חובות בהוצאה לפועל
על מנת להתמודד עם החובות בהוצאה לפועל ולמנוע את הסנקציות הכרוכות בכך ניתן לפעול במספר דרכים. אופציה ראשונה היא פנייה אל רשם ההוצאה לפועל בבקשת חקירת יכולת הבוחנת את יכולתו הכלכלית האמתית של החייב, כשלאחריה החייב יקבל צו תשלומים חודשי. במידה והחייב יעמוד בתשלומים אלו הוא לא יצטרך לסבול מהסנקציות השונות.
אופציה שנייה היא איחוד תיקים אופציה זו ניתנת לביצוע במידה ולחייב קיימים מספר תיקים בהוצאה לפועל. החייב יגיש בקשה לאחד כל התיקים לתיק אחד על מנת למנוע את כל הטרטור בהתנהלות מול כל התיקים ולאגד את כל החובות תחת חוב אחד. על החייב לשלם תשלום חודשי של 3% מסך החוב כולו.
אופציה שלישית היא כניסה לסטאטוס מוגבל באמצעים, אופציה זו ניתנת למימוש במקרים בהם החייב אינו יוכל לעמוד בתשלום החוב במלואו הוא יכול להגיש בקשה לצו תשלומים חודשי בהתאם ליכולתו הכלכלית. על מוגבל באמצעים יוטלו סנקציות זמניות של עיכוב יציאה מהארץ, הגבלת חשבון בנק, איסור הנפקה ושימוש בצ'קים ובכרטיסי אשראי, איסור ניהול ופתיחת עסק.
הגבלת חשבון הבנק
אחת הסנקציות של אי תשלום חובות היא הגבלת חשבון הבנק. לקוחות רבים אינם מבינים את המשמעות של הגבלה זו ונוטים לזלזל בה. מרגע שחשבון הבנק מוגבל, הלקוח אינו יוכל לפתוח חשבון בנק חדש (בכל הבנקים), הבנק אף אינו ינפיק פנקסי שיקים חדשים עבור הלקוח במשך כל תקופות ההגבלה הנמשכת שנה וכן לא יכבד שיקים אשר נמשכו מחשבון מוגבל.
במקרים חמורים יותר, בהן הלקוח נכנס לסטאטוס מוגבל חמור, יוגבלו כל חשבונות הבנק הרשומים על שמו של הלקוחות וכן לא תתאפשר הנפקת שיקים עבור הלקוח למשך שנתיים!. כמו כן, כניסתו של הלקוח לסטאטוס חשבון מוגבל המדווח לכל הבנקים, מותירה כתם שחור המלווה את הלקוח בעתיד, אשר יתקשה להתנהל פיננסית מול הבנקים.
על מנת להתמודד עם חובות אלה, יש לפעול נכון ובזמן ולכן מומלץ להיעזר בשירותיו המשפטיים של עו"ד הוצאה לפועל. עורך הדין ינהל את ההליך באופן מהיר ומקצועי תוך כדי בחינת כל האספקטים והפרמטרים המשפטיים הרלוונטיים. שירות זה עשוי לסייע בביטול הגבלת חשבון הבנק ולהגיע להסדרי חובות טובים יותר עבור החייב, אם זה ע"י פריסת תשלומים נוחה או יותר או הפחתה משמעותית בסכום החוב