בשנים האחרונות, כך מעידים הנתונים של אתר חדשות 10, חלה עלייה ניכרת במספר המקרים בהם חברות, אנשי עסקים קטנים כגדולים ואנשים פרטיים נקלעים לחובות כספיים. יוקר המחיה והמצב הרעוע בכלכלה הישראלית, הובילו לכך שאנשים רבים מוצאים את עצמם מתמודדים עם סיטואציות לא נעימות בהם הם לא נתקלו בעבר. לחשבון המוגבל יש השלכות שונות בהתאם לסוג ההגבלה המוטלת על לקוח הבנק. ישנם שלושה סוגים של חשבונות מוגבלים כהגדרתם בחוק שיקים ללא כיסוי התשמ"א-1981 (להלן: "החוק").
מה זה חשבון מוגבל?
חשבון מוגבל הוא מצב בו הלקוח הוא בעל חשבון שחזרו אליו (סורבו) 10 שיקים או יותר במשך תקופה של 12 חודשים. החשבון מוגבל למשך שנה אחת ע"י הוראה של בנק ישראל כשההודעה מועברת לכל הבנקים בישראל. בנוסף, וזה דבר שחשוב לדעת, ההגבלה נכנסת לתוקף אך ורק בתנאי כי חלפו לפחות 15 יום בין הסירוב לשיק הראשון לבין הסירוב לשיק האחרון.
חשבון מוגבל חמור
לקוח נכנס לסטאטוס בעל חשבון מוגבל חמור במידה והוא עונה על אחד מהתנאים הבאים: א. הלקוח בעל היסטוריה של מוגבלות בבנק, אך בתנאי שחשבונו הוגבל בפעם השנייה תוך 3 שנים. ב. לקוח שקיבל סטטוס חשבון מוגבל בשני חשבונות הרשומים על שמו.
חשבון מוגבל מיוחד
לקוח נכנס לסטאטוס מוגבל מיוחד במקרים בהם הוא הוכרז כפושט רגל מטעם בית המשפט או במקרה שבית הדין הרבני, המהווה סמכות משפטית נוספת בישראל בדיני גירושין, הוציא נגדו צו הגבלה מאחר והלקוח הפר את פסק הדין של הגירושין.
השלכות חשבון מוגבל
השלכות חשבון מוגבל משתנות בהתאם לסוג החשבון המוגבל, כשלעיתים הלקוחות אינם מודעים לכל ההגבלות ולמשמעותן. בין אם מדובר בבית עסק או באדם פרטי, מומלץ כי הלקוח יתוודע היטב לכל המשמעויות הבאות עקב ההגבלה ויבדוק היטב אם הוא אכן עומד בקריטריונים בגינן חשבונו הוגבל. ההגבלה לעיתים יכולה לפגוע באופן דרסטי בפעילות בית העסק ואף להקשות מאוד על ההתנהלות היומ-יומית של לקוחות פרטיים.
במקרים כאלה מומלץ לקבל ייעוץ משפטי מטעם עו"ד העוסק בדיני בנקאות. עורך הדין העוסק בתחום יסייע בביטול ההגבלה שהוטלה על החשבון, לאחר שייבצע בדיקה מדוקדקת של כל התהליך שהוביל להגבלת החשבון. ייתכן כי בתהליך הטלת ההגבלה, הבנק לא עמד בתנאים הקבועים בחוק, או שחלק מהשיקים סורבו ללא סיבה מוצדקת, כך שאי עמידה בקריטריון אחד בלבד המוביל לסטאטוס חשבון מוגבל עשויה לבטל באופן מידי את הגבלת החשבון!.